Historia

Hämeenkyrön Mustajärven sukuseura on perustettu vuonna 2000 pitkään jatkuneen miettimisen jälkeen, ensimmäiset ajatukset perustamisesta esitettiin jo 1970-luvulla. Sukuseuran perustivat Jouko, Matti, Rauno, Risto ja Veikko Mustajärvi. Jäseniä on vähän yli sata, joille seura järjestää kolmen vuoden välein sukujuhlan Hämeenkyrössä. Lisäksi seura myy Mustajärven suvun vaakunalla varustettuja viirejä, standaareja ja adresseja sekä suvun vaiheisiin liittyviä valokuvia. Sukututkimusta viedään myös eteenpäin.

Mustajärven suku on hyvin vahvasti satakuntalainen suku, jonka juuret ulottuvat Hämeenkyrön lisäksi Ikaalisiin, Mouhijärvelle ja Suodenniemelle. Tällä hetkellä suvun jäseniä asuu Satakunnan lisäksi lähinnä Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä. Sukua löytyy kuitenkin muualtakin aina Yhdysvaltoja myöten. Suomesta löytyy ainakin kaksi muuta Mustajärven sukua, Ruovedeltä ja Lapista, yhteensä Mustajärven nimeä kantaa yli 600 henkeä. Suku on myös hyvin vahvasti talonpoikainen suku, oikeastaan vasta 1940-luvulta lähtien suvun jäseniä on siirtynyt muiden elinkeinojen kuin maatalouden pariin.

Suvun juuret ovat Kuotilan kylän Sepän talossa, joka tunnetaan myös Juusen nimellä, jota sukumme asutti varmasti 1700-luvun alusta lähtien, siitä taaksepäin tiedot ovat epävarmoja. Nykyisen nimensä sukumme sai, kun Taavetti Juhonpoika siirtyi vuonna 1853 viljelemään Metsä-Kirmon torppaa, joka tunnetaan myös Mustajärven nimellä. Syy siihen, miksi Taavetti tuli torppariksi Metsä-Kirmolle, ei ole varmasti tiedossa. Hyvä selitys on se, että Juusen tila periytyi vanhimmalle pojalle, näinhän yleensä kävi ja nuoremmat pojat saivat lähteä torppareiksi. Tässä tapauksessa on kuitenkin jotain epäselvää, joka tarvitsee vielä lisävalaistusta. Tila lunastettiin vapaaksi 1919 ja tällä hetkellä tilaa isännöi Mustajärven suku viidennessä polvessa. Mustajärveläisiä on nykyään isäntinä myös muilla Hämeenkyrön tiloilla. Suku on luonnollisesti linkittynyt vuosisatojen kuluessa moniin hämeenkyröläisiin sukuihin.

Sukuasioiden ohella sukuseura osaltaan pitää yllä satakuntalaista kotiseututunnetta. Nämä asiat ovat nykyään tärkeitä, koska nykyinen yhteiskunta on hajautunut ja ihmiset muuttavat työn perässä ympäri maailmaa. Seuran tärkeä tehtävä on pitää yllä suvun yhteenkuuluvuuden tunnetta ja antaa sen jäsenille juuret ja tietoisuus siitä millaiseen yhteisöön he kuuluvat. Aikaisemmin, vielä 1960-luvulla tällaiset asiat siirtyivät automaattisesti seuraavalle sukupolvelle, mutta nykyään näin ei enää juuri käy.

Tämän kirjoittaja, Arto Mustajärvi tutkii suvun historiaa ja tapahtumia ja kirjaa niitä ylös, sekä yrittää löytää esivanhempia ajallisesti taaksepäin 1600-ja 1700-lukujen vaihteesta.


Lisää tietoa Mustajärven suvun historiasta

Hämeenkyrön Mustajärven suvun juuret [PDF]
Kuotila [PDF]
Hämeenkyrön pitäjä [PDF]
Mustajärven isännät vuodesta 1817 lähtien [PDF]
Kuvia Mustajärven suvun historiasta
Sukuseuran kuvagalleria